ΚΑΡΟΛΟΥ 2 - 6

Αθήνα, ΤΚ 10437

+30 210 3248 400

Εξυπηρέτηση πελατών 24/7

info@oteasfalisi.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

ΑΝΝΑ Α. ΓΑΡΙΔΟΥ MD, PhD

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΥΓΕΙΑ

 

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Οι ημέρες των εορτών έχουν συνδυαστεί με μεγάλα εορταστικά δείπνα που είναι πλούσια σε διατροφικούς πειρασμούς.

Είναι αποδεδειγμένο από πλήθος ερευνών ότι κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων (Δεκέμβριος έως Ιανουάριος) ο μέσος ενήλικας αυξάνει το βάρος του κατά 1 κιλό. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτήν την περίοδο και να περιορίσουμε τις ατασθαλίες μόνο τις ημέρες Παραμονή και Ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και όχι ολοκλήρου του μήνα.

Αλκοόλ

Κατά την εορταστική περίοδο υπάρχει αφθονία αλκοολούχων ποτών, τα οποία δε πρέπει να ξεχνάμε ότι δίνουν στον οργανισμό «κενές» θερμίδες, δηλαδή θερμίδες που δε συνοδεύονται από μακρο ή μικρό θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, η ποσότητα των θερμίδων ενός ποτού εξαρτάται από τον αλκοολικό βαθμό του ποτού (7 kcal ανά gr % αλκοόλ). Για παράδειγμα ένα ποτήρι κρασί (150ml) με 10% αλκοόλ περιέχει 105 θερμίδες και αυξάνεται ανάλογα με τα σάκχαρα που περιέχει.

Πέρα από το πλούσιο ενεργειακό περιεχόμενο των αλκοολούχων ποτών θα πρέπει να αποφεύγονται όταν έχουμε αυξημένα τριγλυκερίδια, κοιλιακή παχυσαρκία και λιπώδη διήθηση του ήπατος καθώς έχουν τοξική δράση κυρίως όταν η κατανάλωση είναι αυξημένη σε σύντομο χρονικό διάστημα.  

Γλυκά

Τα γλυκά των Χριστουγέννων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εορταστικού τραπεζιού. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, κέικ, βασιλόπιτα δεσπόζουν σε κάθε Ελληνικό σπίτι κατά την εορταστική περίοδο. Τα γλυκά παλαιότερα αποτελούσαν βασική πηγή θρεπτικών συστατικών και ενέργειας λόγω της νηστείας που προηγείτο και επιπλέον ένα μεγάλο μέρος ενηλίκων ήταν χειρώνακτες ή κατανάλωναν πολλές θερμίδες.

Ένα μικρό μελομακάρονο (30γρ.) έχει 190 Kcal, ένας κουραμπιές 241 Kcal, μια φέτα κέικ (100gr.) έχει 280 Kcal, η δίπλα (30γρ.) έχει 100 Kcal. Μια φέτα τσουρέκι απλό (100γρ) περιέχει 190 θερμίδες ενώ εάν έχει επικάλυψη με σοκολάτα το ενεργειακό περιεχόμενο ανεβαίνει στις 214 θερμίδες. Ένα κομμάτι βασιλόπιτας έχει περίπου 200 kcal εάν είναι απλό τσουρέκι και οι θερμίδες αυξάνονται εάν είναι βασιλόπιτα – κέικ ή εάν περιέχει σταφίδες, ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, ζάχαρη που μπορεί να φτάνει έως 300kcal.

Στο εορταστικό δείπνο

Δεν χρειάζεται να στερηθείτε κατά το δείπνο, το μυστικό είναι να περιορίσετε τη μερίδα σας. Ο καλύτερος τρόπος για να μην ξεπεράσετε το όριο είναι να γεμίσετε από την αρχή το πιάτο σας με ότι πρόκειται να φάτε και έπειτα να ξεκινήσετε το γεύμα σας. Το ιδανικό πιάτο καλύπτεται ως εξής: ½ πιάτο με σαλάτα, το υπόλοιπο ¼ με πρωτεΐνη (γαλοπούλα ή κρέας) και το άλλο ¼ του πιάτου με ρύζι ή πατάτα ή μακαρόνια. Στα τυριά θα πρέπει να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση καθώς είναι ιδιαίτερα λιπαρά και πλούσια σε νάτριο και συνίσταται η κατανάλωση ενός μικρού κομματιού ως επιδόρπιο.

Παρά το ότι η γαλοπούλα είναι χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε πρωτεΐνη, όταν είναι γεμιστή αυξάνεται κατά πολύ η ποσότητα του λίπους. Η γέμιση της γαλοπούλας συνήθως περιλαμβάνει κάστανα, κουκουνάρι και σταφίδες, τα οποία είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών, φυτικών ινών και μονοακόρεστων λιπαρών.

Τα άτομα όμως με αυξημένο ουρικό οξύ θα πρέπει να αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας προσβάλλοντας αρχικά τις αρθρώσεις των κάτω άκρων.

Τα άτομα με υπέρταση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τα αλλαντικά και τα λουκάνικα και γενικότερα τρόφιμα αυξημένης περιεκτικότητας νατρίου.

Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη θα πρέπει να προτιμούν γλυκά που δεν ανεβάζουν πολύ το σάκχαρο σε μικρή ποσότητα, όπως γλυκά με stevia, αποξηραμένα δαμάσκηνα, μελομακάρονα αμέλωτα, κουραμπιέδες χωρίς άχνη ζάχαρη.

Με αυτά τα μικρά διατροφικά hints και καλή διάθεση, σας ευχόμαστε να περάσετε όμορφα και με το καλό η Νέα Χρονιά !

 

Μιλήστε με έναν ασφαλιστή

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Επιλέξτε την ιδιότητά σας ( Ιδιώτης / Επιχείρηση ) και συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλα τα ασφαλιστικά νέα και τις προτάσεις μας.